- Reseptit
- Risotto med havskräfta
Vinkkejä kuinka onnistut lihan kypsennyksessä
annosta
minuuttia
Punaviini
Lihan sisälämpötilat
Rare = raaka: 55˚C naudanliha, lammas
Medium rare = puolikypsä: 58–60˚C naudanliha, lammas
Medium = puolikypsä, mutta jo kypsempi kuin medium rare : 60–65˚C
naudanliha, lammas
Well done = kypsä: 70˚C naudanliha, lammas, sianliha, jauheliha
Reseptit:
|
Foto:
Vinkkejä kuinka onnistut lihan kypsennyksessä
- Ota liha pois jääkaapista hyvissä ajoin. Anna lihan lämmetä pakkauksessaan huoneenlämmössä noin 15 – 20 minuuttia ennen paistamista.
- Kuivaa liha talouspaperilla ylimääräisestä lihasnesteestä. Mausta sitten suolalla ja rouhitulla mustapippurilla lihan molemmin puolin.
- Lisää kuumalle paistinpannulle neutraalin makuista öljyä, kuten rypsiöljyä. Öljyssä paistaminen mahdollistaa korkeamman lämpötilan kuin voilla paistaessa. Voit käyttää öljyä ja voita yhdessä, voi antaa makua ja paremman paistovärin.
- Muista, että liha kypsyy vielä muutaman asteen sen jälkeen, kun se on nostettu pois pannulta/grillistä/uunista.
- Anna kypsennetyn lihan vetäytyä 5-10 minuuttia. On tärkeää muistaa, että sitä ei enää kääritä folioon, sillä liha kypsyy tällöin lisää.
- Juuri ennen tarjoilua, laita liha takaisin kuumalle pannulle 10-15 sekunniksi, kuumenna kummaltakin puolelta. Saat näin pintalämmön takaisin ja liha tuntuu juuri kypsennetyltä.
Oikean lämpötilan löytäminen:
Voidaan puhua kahdesta eri lämpötilasta: Lihan sisälämpötilasta, kun se on vielä pannulla/grillissä tai sitten loppulämpötilasta, kun liha on saanut vetäytyä.Käytä aina paistolämpömittaria, jotta saat selville lopullisen lämpötilan.