- Reseptit
- Risotto med havskräfta
Annas fiskgratäng
LÄTTLAGAD VARDAGSMAT & KRISPIG SAUVIGNON BLANC! Ibland behöver man inte krångla till det så mycket, den klassiska vardagsmaten är oftast både lättlagad och ett säkert kort! Fiskgratäng är en enkel, god vardagsmat som mättar och passar bra till vardags. Det går att göra gratäng på olika sorters fisk och med olika tillbehör. Välj Anna's klassisk fiskgratäng med smak av citron och dill. I detta brev finner du ett bra grundrecept av henne som kan ge dig inspiration att variera gratängen,en perfekt vardagsgratäng.
2 frp torskryggfilé ca, 600 gram
600 g mjölig potatis
4 msk smör
1 äggula
ev mjölk
2 tsk salt
2 msk vetemjöl
2,5 dl matlagningsgrädde 4%
1 grönsaksbuljong eller
fiskbuljongtärning
3 dl mjölk
2-3 msk citronsaft + citronzest
1 knippe färsk dill
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
Rimmad torsk
Blanda salt och citronzest av med vattnet och rör om så att det löser sig. Lägg fisken i saltlagen, låt den ligga i lagen medans du tillagar det andra.
Mos
600 g mjölig potatis (t ex King Edward)
2 msk smör
1 äggula
ev mjölk
2 tsk salt
Skala och koka potatisen till,pressa potatisen, tillsätt äggulan,smöret och vispa till ett slätt mos. Smaka av med salt och peppar.
Ställ åt sidan.
Citron- och dillsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2,5 dl matlagningsgrädde 4%
1 grönsaksbuljong eller fiskbuljongtärning+ 3 dl standard mjölk 3%
2-3 msk citronsaft, färskpressad + citronzest
1 knippe färsk dill
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
Smält smöret till såsen i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner mjölet.’
Tillsätt mjölk, grädde, smula ner buljongen och ställ tillbaka kastrullen på plattan, vispa och låt puttra tills såsen tjocknar på svag värme. Häll ner citronjuice, finrivet citronskal och finhackad dill. Smaka av med salt och nymald svartpeppar Ställ åt sidan.
Spritsa ut potatismoset efter kanterna i en smord ugnsfast form.
Skär fisken i mindre bitar och lägg i mitten av ugnsformen.
Häll såsen över fisken och inte över potatisen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 25minuter tills potatisen har en gyllene färg.
Ta ut och garnera med färsk dill.
Servera direkt.