- Reseptit
- Risotto med havskräfta
Bowl med saffransquinoa, kyckling, fetaost och granatäpple
4 annosta
60 minuuttia
Valkoviini
Underbart smakrik och färgglad bowl med vintriga smaker av saffran, sötpotatis och fikon. Tips! Välj tillbehör efter receptet eller plocka av det du har hemma i kylen.
Saffransquinoa
- 3 dl quinoa
- 0,5 gram saffran
- 1 st Schalottenlök(ar)
- 1 tsk färsk ingefära
- 0,5 msk olivolja
- 1 msk grönsaksbuljong
- 1 msk citronsaft
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 500 gram sötpotatis(ar)
- 1 msk färsk ingefära
- 1 klyfta(or) vitlök
- 2 msk olivolja
- 0,25 tsk salt
- 250 gram grönkål
- 1 msk olivolja
Kyckling
- 600 gram kycklingfilé(er), färska el tinade
- 3 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 msk olivolja
Dressing
- 1 kruka(or) färsk persilja
- 3 msk olivolja
- 0,5 msk vit balsamvinäger
- 2 tsk citronsaft
- 1 msk apelsin(er), saften
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 0,5 krm chiliflakes
Tillbehör
- 1 st broccoli
- 1 st granatäpple(n)
- 100 gram fetaost
- 1 st avokado(s)
- 50 gram pistagenötter
- 1 st färska fikon
Reseptit:
|
Foto:
- 1. Värm ugnen till 200 grader.
Saffransquinoa:
- 1. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Spola den sedan kall i ett durkslag och låt vattnet rinna av ordentligt.
- 2. Skala och finhacka schalottenlök. Skala och riv ingefära. Fräs hastigt i olja tillsammans med saffran. Tillsätt buljongpulver och blanda om. Låt svalna och blanda sedan med den kokta kalla quinoan.
- 3. Smaka av quinoablandningen med lite extra olivolja, citronsaft, salt och peppar.
- 4. Skala och tärna sötpotatisen. Skala och riv ingefära och vitlök. Blanda samman på en bakplåtsklädd plåt och tillsätt olivolja och salt. Blanda om och rosta i ugnen i ca 30 min.
- 5. Skölj grönkålen och dra loss bladen från stammen. Fräs grönkålsbladen i lite olja så att de mjuknar en aning. Lägg över på ett fat och låt dem svalna. Strö över en nypa salt.
Kyckling:
- 1. Salta och peppra kycklingfiléerna. Stek dem i olja i ca 2 min på varje sida i en varm stekpanna.
- 2. Lägg över dem i en ugnsfast form och stek klart i ugnen i ca 10-15 min.
Dressing:
- 1. Mixa ihop persilja, olivolja, balsamvinäger, citronsaft, apelsinsaft, salt, peppar och chiliflakes med hjälp av en stavmixer till en slät dressing.
Tillbehör:
- 1. Skär broccolin i buketter och förväll i saltat vatten i ca 1 min. Sila av vattnet och spola broccolin under kallt vatten.
- 2. Dela granatäpplet i fyra delar och pilla ur granatäppelkärnorna. Grovhacka pistagenötterna.
Saffransquinoa:
- 1. Blanda saffransquinoan med grönkålen och den rostade sötpotatisen.
Kyckling:
- 1. Skär den stekta kycklingen i skivor.
Montering:
- 1. Ta fram 4 djupa tallrikar. Lägg saffransquinoa i botten.
- 2. Toppa med skivad kyckling, broccolibuketter, smulad fetaost, granatäpple, avokadoskivor, fikonklyftor och hackade pistagenötter. Servera dressingen i en liten skål bredvid