- Reseptit
- Risotto med havskräfta
Gravad morot med hovmästarsås
En vegovariant på gravad lax. Gravade morötter passar lika bra till jul som till påsk och midsommar. Obs! Moroten tar bara en timme att förbereda, men ska sedan gravas ett dygn i kylen innan servering.
Ingredienser:
800 g morot
2 dl grovt salt
1 dl ättiksprit, (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 krm hel vitpeppar
1 kruka färsk dill
Tillbehör:
180 g hovmästarsås
Gör så här
Värm ugnen till 200 grader. Skala morötterna och lägg dem tätt i en liten ugnssäker form. Häll på saltet. Baka mitt i ugnen i ca 30-40 min. Morötterna ska vara lite al dente.
Ta ut morötterna ur ugnen. Låt svalna och skrapa sedan av saltet. Koka upp ättika, socker och vatten. Krossa 12 vitpepparkorn. Lägg vitpepparkorn och dillstjälkar i lagen. Låt svalna.